Tako je vriŠĆala Banshee

Blog revoltirane sanjarke

01.03.2005.

Vizionar

Čitav današnji televizijski program posvećen Danu nezavisnosti BiH. Nemam ja ništa protiv tog dana, ali mi je pomalo smiješno da ga slavim. Mislim o kojoj nezavisnosti vi meni pričate kad gdje god se okrenem vidim SFOR il' EUFOR na ulicama. Došli ovdje da nam pokažu kako treba živjeti, jer smo mi dokazali zilion puta da nismo sposobni za život, da mi ne znamo ni šta je život ako to ne uključuje krvoproliće i predrasude za koje vrijedi ubiti, zaklati, pa i silovati.

Dan nezavisnosti... Možda samo geografske omeđenosti, nezavisnost još ne. Zavisni smo od našeg balkanskog mentaliteta, svijesti, glorificiramo naš papanluk povlačeći paralelu sa Zapadom, izdižući sebe iznad tih manijaka. Izvinjavam se, je l' znači, sudeći po balkanskoj filozofiji, da je to genocid čak manje griješan od pornografije ? Ili je silovanje mala beba za one homoseksualne brakove u Holandiji, pa još dodamo tobe jarabi. Ma naravno, lipi moji i lipe moje. Mi smo najbolji, mi smo najmoralniji, mi smo najčistiji (kad nam ruke nisu uprljane krvlju komšije).

Dan nezavisnosti.... Zavisimo mi i dalje i od naših predrasuda i od naših djedova i njihovih priča o etnicitetu i nacionalnosti i od mnogobrojnih svinjskih Majora koji vode ovu farmu od Balkana. U drugim zemljama doguraše čak do prava životinja, a mi ovdje nismo ni počeli sa ljudskim.

I nije me briga koliko je ovo kontraverzno mišljenje i koliko će patriotskih komentara da izazove. Činjenica je da smo samo geografski odredili granice na mapi i samo udarili temelj nezavisnosti, a da smo nezavisni ? Nažalost, još uvijek ne.

***

Međutim, kao i svaka prava Balkanka koja je navikla na loše, ostajem ovdje i uvijek kažem: "Ma biće bolje", iako za bolje ne znam. Možda baš zato i ostajem...

Tako je vriŠĆala Banshee