Tako je vriŠĆala Banshee

Blog revoltirane sanjarke

09.02.2005.

Demagogija

U osnovnoj ti se pojavi, ali i ne misliš na to, u srednjoj se nanovo javlja, ali sada ti je smiješno. Dolaziš na fakultet i tamo se pojavljuje treća i najbolja verzija istog poroka. Ti si sada velika djevojčica sa ogromnom i nikada potpuno utaljenom gladi za znanjem... dovoljno velika da činiš ono što ti je volja i šta ti srce (ili neki drugi organ) zaželi... i On to zna.

On zna kako da te osvoji, ta on je vrsni poznavalac ženske psihe i studentskih neobuzdanih fantazija i želja (zna, jer su i u njemu ostale). On ti šalje Kohenove pjesme, citira ti velike svjetske zavodnike, priča ti o "Robovima ljubavi", šalje ti mali milion intelektualnih stimulansa, pripremajući teritorij, otapajući led formalnosti i dobrog odgoja.

On uzdiže tvoj intelekt i ženstvenost do najviših visina, on pogledima uživa u tvom licu, u tvom tijelu, u svakoj tvojoj izgovorenoj riječi. Progovara... i riječima mazi tvoj ego, riječima mrsi tvoju kosu i riječima ljubi dio po dio tvog brilijantnog uma. Ti ga očigledno fasciniraš i on te smatra najinteligentnijom i najljepšom.... od svojih studentica.

On, tvoj profesor, po ko zna koji put vrši svoju profesorsku van-nastavnu aktivnost. Ti nisi možda jedina studentica kojoj je čitao Kohena, ali si sigurno jedna od rijetkih koja prepoznaje Kohenovu sjenku... neiživljeno studentsko doba jednog srednjevječnog muškarca.

Nemoj ni pomisliti draga da je ljubav. Njegova požuda je đavo, a jezik njen saučesnik. To je ista ona "ljubav" koja je bila prije tebe i koja će biti i poslije. Ti si još samo jedna lijepa priča, još samo jedna lekcija koju je održao ili makar pokušao održati van fakulteta. I vjeruj mi, to ne treba nimalo da ti imponuje

Tako je vriŠĆala Banshee