Tako je vriŠĆala Banshee

Blog revoltirane sanjarke

06.02.2005.

Nekad i Sad

"S" nije bila bistra djevojka. Da se samo ne osjećam isuviše ružno kada dajem svoje mišljenje o njoj, rekla bih otvoreno (i bez imalo griže savjesti) da je čak bila jako glupa djevojka. Mozak joj je služio samo za kontroliranje i obavljanje vitalnih funkcija, kad-kad i govornih... od čega ove poslijednje bolje da nije ni koristila.

"S" je bila tip cure koji pri obradi Vronskog (kada ostavlja Anu) kaže kako "to nije bilo lijepo od njega" i tom (jedinom) rečenicom završi svoju psihološku analizu lika iz romana. Zbog toga je jako često bila predmet smijanja (ne i ismijavanja) čitavog društva i razreda. Da je "S" izgledala dobro, odsustvo uma bi joj se možda i oprostilo. Da je bila glupa, ali dobra u duši, takođe bi joj se oprostilo. Međutim, S nije bila ni ljepotica niti simpatično glupa, S je imala jednom riječju odvratan "personality" i gotovo svima je bila antipatična. Niko nije bio zainteresovan za nju, a i onaj ko bi se zainteresovao, promjenio bi mišljenje prvih par minuta nakon razgovora s njom.

Kada je "S" našla momka, svi smo zastali u čudu... ipak bi nam drago, jer svako zaslužuje ljubav, je li? Istina, zapitali smo se ko to može (majke ti) s njom i bili radoznali, ali kada smo vidjeli tipa, sve nam bi jasno. Ipak, kao što rekoh, to je nebitno. Lijepo je vidjeti Ljubav, između bilo koga, pa i između naše "S" i njenog "P".

Prije neki mjesec "S" je navratila do mene. Vjerila se. Nakon petogodišnje veze s momkom odlučila je i da se uda ("S" je 21 godina). Nisam počela da je odgovaram, ali je jesam pitala neka važna pitanja koja trebaju biti ispunjena jer predstavljaju preduslov za zajednički život, kasnije i porodicu. "S" je odgovorila: "Znaš, ja sam završila fakultet i ja sad nemam više šta drugo da radim. Meni je još samo ostalo da se udam". Tako moja "S" koja je izabrala dvogodišnji fakultet kako (citiram je) "ne bi morala mnogo da uči", sa diplomom, trenutno (i zadugo) nezaposlena, odlučuje da se uda... iz dosade ?

Rekla sam joj da upiše neki kurs bilo kakve prirode (jezik, šivenje, kompjutere...) kako bi ispunila vrijeme + da joj CV izgleda bolje pri aplikaciji sutra za posao. Mislim, sve je bolje sem stojanja za šporetom, makar u našim godinama. I taj posao, kažem: "Ne moraš dobiti onaj za koji si završila fax, jer nema mjesta. Potraži neki drugi, onako... za početak. Znam dosta ljudi koji se zaposle u nekim firmama na promocijama proizvoda i zarade finu lovu. Mislim, moraš makar ti da radiš, s obzirom da "P" ne radi, niti ima fakultet". Međutim, "S" nije izgledala suviše zainteresovano. Njoj se ne uči, njoj se ne radi, njoj se... udaje. Iz čiste dosade i viška slobodnog vremena.

Tako da joj idem za par mjeseci na vjenčanje. Kasnije, vjerujem da će doći i dijete, jer će biti razmišljanja (kad joj dosadi igranja braka): "Eh sad kad sam se udala, meni ne ostaje ništa drugo nego da rodim", a nakon jedno čupavog drekavca, doće drugi, pa možda čak i treći... dok "S" ne shvati kako bi možda bilo dobro da dosadu razbija drugim putem... manje 'populativnim'. Ipak poštujem njen izbor, ma koliko glup bio.

Naravoučenije: Neke stvari se nikad ne mjenjaju, niti život ljude čini mudrijim.

Tako je vriŠĆala Banshee