Tako je vriŠĆala Banshee

Blog revoltirane sanjarke

31.01.2005.

Živio Trocki!

Volim i spremna sam pročitati sve što spada u okvir prošlosti. "Jedem" knjige o grčkim mitovima, egipatskoj kulturi, Majama, Inkama... ali politička historija, nacionalna historija... pa za Boga miloga, to je sve nečija interpretacija. To sve treba uzeti s rezervom, jer niko neće dati realnu (objektivnu) obzervaciju svoje vlastite nacije.

Tijekom cijele moje školske karijere, uvijek sam se sudarala sa podacima i datumima, izrekama i citatima, koji su bili očigledno suprotni jedan drugome, čak su jedan drugog poništavali. Međutim, to nisi smio reći nastavnici ili profesorici jer ti nisi bio tu da misliš, ti si bio tu da učiš. Slična stvar se dešava i na fakultetu, gdje bi svi trebali biti koliko-toliko učeni i otvoreni za drugačija gledišta.

Čini mi se da je danas sve u svijetu propaganda, čak je i mi koristimo pri upoznavanju ili barenju neke osobe. Ta kad je to toliko prisutna na individualnom nivou, u kolikom je onda omjeru prisutna na državnoj i nacionalnoj razini. Na svjetskoj se plašim i da pomislim, a kamoli spomenem.

Pitam se koliko samo ja imam sudova i stavova o određenim narodima (pa i susjednim) koji su produkt propagande moje rođene države (ili čak susjedne). Međutim, svjesna sam toga, pa koristim kad mi se ukaže prilika provjeriti sama ustaljeni sistem mišljenja nametnut od strane lokalnih i državnih medija. Istina, ima još nekolicina ljudi koje rade isto, ali poražavajuća je činjenica da većina ima pametnijeg posla (nego da razmišlja ?).

Ponekad se zapitam kolika stoka narod može da bude, kad je danas makar sasvim jasno koliki je uticaj medija, PR-a, propagande. Jok, on i dalje tapka svojim papcima po blatu i kaldrmi, prateći “velike umove”, “kulturne ljude iz naroda”, u prevodu glavešine čije tintare toliko svijetle od usijanosti, da narod haman pomisli da je Sunce, pa se okreće… kao iznemogao suncokret na kiši i vjetru.

I dokle ćemo biti samo biljke koje vegetiraju kroz život dajući prednost “pametnijima” da misle umjesto nas ? Očigledno, dokle god to "oni" žele ili dok nam ne dojadi, pa stvorimo još jednu 1917.

Tako je vriŠĆala Banshee