Tako je vriŠĆala Banshee

Blog revoltirane sanjarke

17.12.2004.

Moralna Diferencijacija

Jako fin i informativan post čiji je autor Enigma, mi je probudio nanovo onu misao o moralu kao fikciji, kao ideji, nečemu što konkretno ne postoji nego se konkretizuje kroz društva... Kao preduslov za razumijevanje ovog zapisa, morate da pročitate enigmin zapis.

Meša Selimović, (opravdano) poznati bosanskohercegovački pisac u svom djelu Derviš i Smrt napisao je i slijedeću rečenicu: “Moral je ideja, život je ono što biva”

Iako smo svi svjesni činjenice da je moral potreban društvu kao stega, jer se ne mogu svi ponašati odgovorno, ipak moramo shvatiti da je moral IZMIŠLJEN. Moral je kao i humor, društveno uslovljen. Moral je kreacija jedne kulture, jednog društva, njegova zamisao. Moral je ljudska tvorevina, ne Božja. Po definiciji, moral je sistem normi i ponašanja jednog društva. Ključna riječ: jednog. Ne svih društava.

Nešto kao univerzalni moral ne postoji. I to je fikcija, kao i svaki drugi moral. Neko bi svrstao u univerzalni moral da niko nema pravo ubiti drugog čovjeka… Sirijci (ili Libijci, zaboravila sam) se ne bi složili s vama. U Siriji je porodica sveta institucija, ukoliko kćer odluči da se uda za muškarca druge vjeroispovjesti, njen otac je ima pravo ubiti, jer time narušava porodicu / svetinju i time otac-ubica nikome neće odgovarati za svoje djelo, jer je to njegovo pravo. Ubiti sopstvenu kćer.

U Bosni je to nemoralno (da ne govorimo nenormalno), U Siriji očigledno nije. U Bosni je nemoralno biti gay, u Švedskoj nije. U Bosni je nemoralno imati više muškaraca u svom životu, u Holandiji nije. Itd, itd. Što ne znači da je Bosna moralna, nego da samo ima drugačiji moral (sistem pravila ponašanja). Što ranije shvatimo da se moral razlikuje od društva do društva, to ćemo ranije shvatiti da ne postoji moralno i nemoralno društvo. Postoje samo različita društva, različita shvatanja morala. Da sažmemo na fazon one stare "Koliko ljudi toliko ćudi" - Koliko društava , toliko shvatanja morala.

Lično sam odgojena na pravi balkanski način. Prihvatam moral moje društvene zajednice i smatram nemoralnim sve ono što i ona smatra, ali sam svjesna činjenice da moj moral nije jedini moral i da ono što je meni nemoralno, nekome drugom ko živi ispod drugog parčeta neba, to je sasvim normalno. Sasvim je vjerovatno da sam odrasla u Švedskoj da bih do sada bila daleko otvorenija za pojedine teme.

Kulturna diferencijacija ? Svakako. A šta je kultura nego neimar morala.

Tako je vriŠĆala Banshee