Tako je vriŠĆala Banshee

Blog revoltirane sanjarke

14.12.2004.

Gdje leži povezanost filozofije i revolucija ?

John Locke (1632-1704) pripada istom taboru kao i Hobbes, Roussaeu i Talkville. Od tri grupe koje su se stvorile među filozofima, Locke nije bio ni: 1) Idealista - bili su tu oni koji su vjerovali da se realnost sastoji samo u misli; ni 2) Materijalista - oni koji su vjerovali da se realnost sastoji samo od supstance, materije; već 3) Dualista - oni koji su vjerovali da se realnost sastoji i od misli i od materije

Međutim, ipak je davao primat empirizmu, "čovjek ne može spoznati ono što je izvan njegovog iskustva", znači da bismo došli do znanja, moramo ga prvo iskusiti. Mogu da ovdje udarim repliku, al' neću. Razlog zašto pišem o Locke-u je drugi.

Ukratko tip je bio neki vrlo simpatičan lik, prava dobrica. Vjerovao je da su ljudi po prirodi dobri (haha) i bio je veliki zagovornik teorije o društvenom ugovoru. To vam dođe da pojedinci žive sretno sami, ali eto ipak se dogovore da sklope društveni ugovor i obrazuju državu kako bi ona još više osigurala njihove interese, odn. osnovne potrebe za: sigurnost, slobodu, imovinu.

Eh sad država bi imala tu zaštitničku funkciju, njeno bi bilo da štiti, samim tim nema pravo da bilo šta uništi, zarobi, orobi ili na bilo koji način naudi određenom subjektu (građaninu je l') ili objektu (posjed shvaćen u najširem smislu). MEĐUTIM, šta se dešava. Revolucionarna misao, ili Kopernikanski obrat (koja se više veže za Machiavelli-ja, al' nema veze). Locke kaže:

Prirodno i prvobitno stanje svega je sreća i mir. Po prirodnom zakonu svi smo mi slobodni i svi smo jednaki. Država je utemeljena na tom prirodnom zakonu, a formirana društvenim ugovorom. Ako vlada odn. država ne služi svojoj svrsi i ne osigurava ciljeve zbog kojih je stvorena, ona se može svrgnuti.

On zastupa stanovnište da revolucija nekada nije samo pravo, već i obaveza! Tako on dolazi do zaključka da “vladajuće tijelo, ukoliko vrijeđa prirodni zakon, (spomenut gore) MORA biti svrgnuto”.

Ovo je bila filozofska misao koju je Locke zastupao tamo negdje 1688. Nakon skoro sto godina, ta ista filozofska misao je ponukala američke koloniste na bunt 1775. godine , te Francuze na Francusku revoluciju 1789. godine.

Pa onda recite da od filozofije nema koristi. Možda i mi za par godina svrgnemo onu troglavu zvijer što je zaposjela Zgradu predsjedništva ?

Tako je vriŠĆala Banshee